Müze Çalışma Saatleri: Pazartesi Hariç Haftaiçi 09:00 - 18:00
Müzikal Bir Yolculuk
Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol’un kişisel yolculuğunda edindiği enstrüman koleksiyonunun Nilüfer Belediyesi’nin kültürel mirası koruma ve gelecek nesillere aktarma çabasıyla kesişmesi bir müze fikrinin ortaya çıkmasına ve bir hayalin gerçekleşmesine neden oldu.
Dünyanın farklı kültürlerine ait enstrümanları, kıtalararası bir yolculuğun izinde izleyici ile buluşturan müzede enstrümanlar, ülke ve milliyetlere göre değil dünya üzerindeki dağılımına göre sınıflandırılmış durumda. Ziyaretçilere 13 adadan oluşan müzikal bir coğrafya sunan müze, ülkemizin çok yönlü yapısı ve koleksiyonda yer alan enstrüman çeşitliliğinden dolayı Türkiye adasını merkeze alarak bu yaklaşıma haklı bir istisna oluşturuyor.
Her bir adanın aynı zamanda bir sahne olarak kurgulandığı müzede farklı ışık tonlarının yansıması enstrümanlarla etkileşimi de zenginleştiriyor. Kültürel anlamda ön plana çıkan enstrümanlara dair yapılan kısa açıklamalarda ise var olan klişe ve egzotik izlenimler yerine her bölgenin özgün hazinelerinin aktarımı mevcut. Müzenin kavramsal çerçevesi, ziyaretçileri dünyada var olan müzik enstrümanları ve müzikal geleneklere dair bilgilendirerek tüm insanlığın zengin kültür mirasının bir resmini sunabilmeyi ve müzikle daha derin bir ilişki kurmayı olanaklı kılıyor. Müze aynı zamanda, enstrümanların ses ve orijinal bağlamlarında çalınma şeklini interaktif olarak da izleyiciye sunulduğu bir altyapıya sahip.
Farklı disiplinlerle ilişki zinciri içinde düzenlenen süreli sergiler, dinleti, atölye gibi etkinliklerle çok yönlü, yaşayan ve izleyici deneyimini odaklı bir iç akış müzenin temel işleyişini yansıtıyor.
Kültürlerarası bir platform işlevi de olan Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi çağdaş sergileme anlayışı dinamik ve çoğulcu ortamı ile kentimizde müzecilik alanında yeni bir sayfa açıyor.
A Musical Journey
The musical instruments collected by Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol as part of his personal journey intersected with Nilüfer Municipality’s efforts toward protecting and transmitting cultural legacies which resulted in the idea of a museum as well as a dream come true.
The museum, which introduces the visitors to various instruments from around the world throughout an intercontinental journey, categorizes the instruments according to how they are spread over the world as opposed to countries or people. While the museum presents a musical geography composed of 13 islands, due to its multi-dimensional nature along with the variety of instruments present in the collection, a rightful exception is being made by placing Turkey in the center.
The variety of shades created by the reflections of lights help enrich the interaction with the instruments at the museum where all of the islands have also been designed as concert stages. The short explanations given for the culturally significant instruments present unique treasures of each region instead of the already-existing clichés and exotic impressions. By informing the visitors about the existing musical instruments and traditions in the world, the conceptual framework of the museum makes it possible to both provide an image of the rich cultural legacy of all humanity and enable a deeper relationship with music. At the same time, the museum’s structure includes an interactive platform which presents audio and traditional performance practice samples to the viewers.
The principal function of the museum is reflected through a multi-functional, active and viewer experience focused internal flow of events such as temporary exhibits planned in relationship with different disciplines, recitals, and workshops.
Nilüfer Municipality Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Musical Instruments Museum, which also acts as an intercultural platform, presents a new chapter in the field of museology in our city by way of its contemporary exhibition mentality, dynamic and pluralist environment.